NL | FR | ENG

Onderzoek Guberna - VOKA vergoeding Bestuurders in KMO

( 14-06-2012 16:54:53) - Pascal Clinckaert.


Eén op de drie bedrijven die een beroep doen op externe bestuurders in hun raad van bestuur, betalen geen vergoeding uit. 

De gemiddelde jaarvergoeding voor een bestuurder ligt tussen 4.000 en 12.000 euro, zo blijkt uit onderzoek van Guberna en Voka.

Het onderzoek naar de vergoedingen van bestuurders maakt deel uit van het project ‘Vlaamse kmo’s in actie’. Twee jaar lang hebben Voka en het instituut voor bestuurders Guberna, kmo’s gesensibiliseerd en begeleid om een professionele raad van bestuur op te starten. Meer dan 250 bedrijven namen deel aan de opleiding of lieten zich individueel adviseren.

Over de vergoeding van bestuursmandaten wordt vaak hevig gediscussieerd. Daarbij wordt echter toegespitst op enkele zeer hoge vergoedingen in multinationale ondernemingen. Omdat er nauwelijks objectief cijfermateriaal over de vergoeding van (externe) bestuurders in Belgische ondernemingen was, voerde Guberna een bevraging uit. Het gros van de antwoorden had betrekking op bestuurders in kmo’s.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie bedrijven zijn bestuurders niet vergoed. Toch is het aantal bedrijven dat zijn bestuurders een vergoeding kent, stijgend. In 2006 ging het nog maar om 34%, nu gaat het al over 67%. Bij grote ondernemingen geeft 85% van de bestuurders aan dat hij of zij vergoed wordt, bij kmo’s is dat maar 6 op de 10.

Variabele vergoeding is de uitzondering

Meest voorkomend is dat bestuurders een vast jaarbedrag ontvangen (39%), eventueel gecombineerd met een zitpenning per vergadering (24%). Sommige ondernemingen voorzien geen vaste vergoeding maar vergoeden hun bestuurders enkel per raadsvergadering (22%). De andere modellen omvatten een combinatie van verschillende componenten.

In een beperkt aantal ondernemingen (zo’n 10% van de ondervraagden) is er sprake van een variabele vergoeding. Maar dat is een vlag die vele ladingen kan dekken: soms gaat het om een additionele vergoeding voor extra prestaties, bijvoorbeeld voor extra advieswerk. In andere gevallen gaat het om een performantie gerelateerde vergoeding, die afhankelijk is van de rendabiliteit van de onderneming.

Op basis van de verstrekte informatie berekende Guberna hoeveel de gemiddelde jaarvergoedingen voor bestuurders bedragen. In kleinere ondernemingen gaat het gemiddeld om 4.000 euro per jaar. Bij grote ondernemingen loopt dat op tot 12.000 euro. Er werd bij deze berekening enkel rekening gehouden met de vaste en de prestatiegebonden vergoedingen of zitpenningen. Andere, meer variabele vergoedingen of kostenvergoedingen werden niet meegeteld.

Bron vermelding :


Guberna , Instituut voor Bestuurders

Algemene Voorwaarden - Sitemap


CMC bvba - Lindenlaan 7 – 9250 Waasmunster - Tel: 32 (0)52/46.46.46 - GSM: 32 (0)475/37.39.24 - Email: info@clinckaert.eu